Pozivamo Vas da sa svojim proizvodom dođete na našu i Vašu Smotru. Po propozicijama možete prijaviti najviše 7 rakija (sedam boca od 0.7l do 1,0l), od svake vrste po jednu: bisku, domaću običnu, rakiju s rudom, medenicu, šljivovicu-krekovicu, brinjevaču-smričku, te rakije s travama, voćem ili šumskim plodinama.
Pozivamo, također, i proizvođače voća u rakiji: grojze u rakiji, čerišnje u rakiji, višnje u rakiji, žižule u rakiji, smokve u rakiji, oskoruše u rakiji, itd. da se prijave na smotru.
Boce trebaju biti bez etiketa, a na prijavljivanju će biti označene brojevima kako bi ocjenjivačka komisija bila nepristrana. Po propozicijama bit će dodijeljene zlatne, srebrne i brončane povelje za svaku vrstu nagrađenih rakija, te posebno Velika platinasta povelja za sveukupno najbolju domaću rakiju.
Kotizacija po vrsti rakije je 10,00 kn.
Prema prijedlogu Ureda za trošarine pri Carinarnici Pula, na Smotri mogu sudjelovati samo oni koji imaju prijavljene lambike, te se prema tom naputku neće zaprimati rakije od proizvođača koji taj uvjet nisu ispoštovali.
Jedna od novosti ovogodišnje Smotre je ta da će osim uobičajenog žirija rakije ocjenjivati i kušati Povjerenstvo za senzornu analizu vina i jakih alkoholnih pića i članovi, certificirani senzorni analitičari Instituta za poljoprivredu i turizam.
Akreditirano Povjerenstvo za senzornu analizu Instituta sastavljeno je od 11 senzornih analitičara, certificianih od Ministarstva poljoprivrede RH i članova Službenog povjerenstva za organoleptično ocjenjivanje vina i drugih proizvoda od grožđa i vina Republike Hrvatske, te redovito sudjeluje u senzornoj analizi navedenih proizvoda u sklopu izložbi, smotra, odnosno puštanju u promet navedenih proizvoda. Povjerenstvo za senzornu analizu funkcionira u sastavu Vinarskog laboratorija Instituta, te ga čini jednim od najkompetentnijih laboratorija takvog tipa u Republici Hrvatskoj i šire, te jednim od rijetkih u široj regiji koji u području akreditacije ima metodu senzornog ocjenjivanja vina.
Organoleptičko ocjenjivanje rakija u Humu biti će vođeno od strane Predsjednice akreditiranog Povjerenstva za senzorno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, dr.sc. Sanje Radeka, te će u senzornoj analizi rakija sudjelovati 5 certificiranih senzornih analitičara članova akreditiranog Povjerenstva Instituta:
dr.sc. Sanja Radeka, dip.ing.agr. - predsjednica Povjerenstva i član
Višnja Zečević, dipl.ing.agr. - član
Miljenko Bošnjak, dipl.ing.agr. – član
Valter Legović, dipl.ing.agr. – član
Alfredo Cossetto, dipl.ing.agr. – član
Obzirom na novi način ocjenjivanja, svi zainteresirani proizvođači rakija svoje uzorke prijavljuju do 23.10.2017. u TZ Grada Buzeta (052/662-343, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) ili Udruzi Hum (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 091 533 3967, 091 600 3456) putem obrasca koji se može pronaći u privitku ili na web stranici TZ Grada Buzeta.
Rakije će se kao i godina do sada zaprimati na sam dan održavanja Smotre.
PRIJAVNICA ZA SMOTRU ISTARSKIH RAKIJA